Vitamine A, wat weet jij ervan?

Vitamine A, waar zit het in en wat heb je eraan? Als dit iets is wat je je afvraagt moet je zeker eens verder lezen.  Tevens heb ik ook zelf de proef op de som genomen en een goede aanrader van vitamine A supplement getest.

Het warme seizoen is begonnen, we hebben de afgelopen dagen al flink mogen zweten. Ik heb altijd het gevoel dat het gemakkelijker is om gezond te eten in dit seizoen, verse salades en zomerfruit á volonté. Toch wil ik het hier al eens hebben over een slimme vitamine voor in het najaar.

Vitamine A, ookwel retinol genoemd. Het is goed voor verschillende zaken waaronder:

  • De huid: het is noodzakelijk voor de aanmaak van cellen en weefselstructuren van de huid.
  • Ogen: last van nachtblindheid? Vitamine A helpt zodat je ogen zich beter kunnen aanpassen aan schemer.
  • Weerstand: het helpt ziekte voorkomen en versterkt je afweer en immuunsysteem.

Een grote natuurlijke bron van vitamine A is lever. Het zit ook in mindere mate in vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eierdooiers. Vitamine A wordt nu vaak ook toegevoegd aan producten als margarine en halvarine. Je lichaam maakt het zelf ook aan.

Voor volwassenen ligt de bovengrens van het innemen van vitamine A op 3000 microgram per dag.  Voor kinderen is er een lagere dosering maar hier moet heel secuur en voorzichtig mee worden omgesprongen, doktersadvies is aangeraden.

Als je van sommige vitaminen teveel inneemt scheidt het lichaam deze zelf weer af, zo plas je een teveel aan vitamine C uit. Bij vitamine A ligt dit anders, het kan een vergiftiging veroorzaken. Dit klinkt heel gevaarlijk maar daarvoor zou je het bijna dagelijks moeten overdoseren of met hoge regelmaat lever moeten eten. Je kunt het herkennen aan de wat meer “vage klachten” als hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid maar ook problemen met ogen en huid.

Je kunt ook een tekort aan vitamine A hebben, dan heb je last van nachtblindheid, huidproblemen of dof haar.

Korte review

Ik heb vrij verschrikkelijke verhalen gehoord over het nemen en de smaak van levertraan (werd vroeger veel aan kinderen gegeven als bron van vitamine A). Daarom heb ik besloten de proef op de som te nemen en zelf ook eens vitamine A tabletten te testen.

De keus is gevallen op Holland & Barrett Cod Liver Oil 1000mg. Een fles van 120 capsules kost € 16,99.

Zoals de naam al zegt komt de vitamine A uit de lever van kabeljauw, ik kan me smakelijkere zaken bedenken maar gelukkig valt de geur al enorm mee. Van smaak en na-smaak valt ook alles mee. Ik proefde er niks speciaals of storends aan. Een extra voordeel van deze vitamine is dat het ook een bron van vitamine D is, wat heel fijn is in de meer donkere maanden. Ook fijn om te weten: deze capsules hebben veel lovende recenties van langdurige gebruikers!

Het zijn wel vrij flinke capsules, dus als je niet goed bent in het slikken van pilletjes ga je wellicht een kleinere variant moeten zoeken.

Let op! Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor kinderen en zwangere vrouwen, het is dus zeker verstandig om voor gebruik even met je huisarts te checken of het wel verantwoord is.

Welke vitaminen of suplementen nemen jullie?

Xxx Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *