10 things I love about Lisbon

image

Lissabon, ik ben een beetje verliefd op je. Ondanks je enorme heuvels en al dat klimmen en dalen heb je in een korte week mijn hart weten te stelen. Ik heb een lijstje opgesteld met mijn 10 meest favoriete dingen van Lissabon. Dus ben je benieuwd wat ik allemaal heb uitgekozen of ben je benieuwd naar mijn vakantie? Lees dan snel verder.

de sfeer
1. De sfeer
Die is compleet anders dan in België of Nederland, het warme klimaat heeft er wel een handje in natuurlijk. Maar het ritme is daar heel anders, de dag begint later, van stress geen sprake. Omdat hun dag later begint gaat alles dus ook wat later dan we gewend zijn, ze gaan later aan tafel en later slapen.

de mensen
2. De mensen
De mensen maken zich dus niet druk en zijn heel behulpzaam, dus als je de weg kwijt bent in een van Lissabons kleine straatjes (wat al snel gebeurt) vraag het dan gewoon aan een local, ze zullen je zeker helpen. Je moet je ook niet druk maken om de taal want alle mensen die we zijn tegengekomen deden hun uiterste best om zich verstaanbaar te maken in het Engels als ze al geen perfect Engels spraken.

hostels
3. De hostels
We sliepen in Lissabon in 2 hostels, de eerste nacht in deze omdat deze een ons kon komen oppikken aan het vliegveld. Het was een fijn, simpel hostel met een lieve eigenaresse. Niet veel bijzonders maar dat wilde we ook helemaal niet, zo blijft het lekker budget. Na die ene nacht zijn we doorgetrokken naar het tweede hostel waar we de rest van de tijd met heel veel plezier zijn gebleven. Een prachtige kamer met super leuke vintage details, waanzinnig aardige en behulpzame mensen en alle gedeelde delen waren super netjes en ook heel leuk aangekleed. Ga je ooit naar Lissabon en wil je op een unieke plaats slapen dicht bij alle vervoersopties en dat ook nog budget doen? This is the place to go!

belem zelf
4a. Belém
Breng zeker een bezoekje aan Belém als je in Lissabon bent, het is heel erg mooi, loop langs het water en zie de bekende toren van Belém geniet van de zon, ga daarna nog even naar het schattige kleine stadje om wat te winkelen en te eten. Met eten bedoel ik dan vooral hetgeen hieronder.

Belem
4b. Pasteis de Belém
Hét gebakje dat je gegeten moet hebben als je in Lissabon bent geweest, mensen staan altijd tot buiten de winkel in de rij om te wachten op een heerlijk romig custardtaartje met een krokant filodeegbakje. €1,05 per stuk, relatief duur naar Portugeze maatstaven maar het zeker waard. Besprenkel ze met een beetje poedersuiker en kaneel en zet je tanden erin. Je zal er geen spijt van hebben.

Praia da adraga
5. Praia da Adraga
Het mooiste strand waar ik ooit ben geweest. Het is wel een hele trip om er te komen, eerst met de trein naar Sintra of Cascais, daarna een bus en dan als kers op de taart nog een wandeling van 20 minuten bergafwaarts. Oh ja, dat lees je goed als je een hele dag lekker hebt liggen zonnen en in de zee bent geweest ga je moeten klimmen, dus neem er iets meer dan 20 minuten voor. Alle moeite die je er voor moet doen is het waard, het is er zo enorm waard! Een van de mooiste Europese stranden las ik zelfs ergens op internet. De zee is er schoon, er zijn enkel steentjes maar wel erg wild, dus je kunt er helaas niet rustig in gaan zwemmen. Heb je tijd als je in Lissabon bent, of heb je zin in strand en zee? Enorme aanrader!

Koffie
6. Kleine koffietjes
Portugezen houden van hun kopje koffie ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Op een fijn terrasje, in een leuk cafeetje of waar dan ook voor een mini prijsje. Je krijgt dan wel een espresso, loeisterk maar vaak van hele goede kwaliteit en best te doen met wat suiker. Door heel Lissabon krijg je een kopje koffie voor €0,50 tot €0,80. Dus waarom zou je niet neerstrijken op een terrasje in de zon voor een kopje koffie? En trakteer jezelf meteen op wat lekkers want alle gebakjes en deegwaren zijn meestal ook te krijgen voor een zacht prijsje.

Cabo di Roca
7. Cabo di Roca
Het meest westelijke punt van Europa, ook een enorme aanrader. Een prachtig uitzicht

Kleine prijsjes
8. Kleine prijsjes
Het is fijn om ergens te zijn waar spulletjes en eten wat minder kosten, dat maakt het allemaal wat makkelijker en geeft wat meer ruimte in het budget om op een terrasje te gaan zitten of uit eten te gaan. Dus zet je budget voor je vakantie vooraf en kijk daar wat er binnen past. Ik ben zeker dat je je wel wat lekkere drankjes kan veroorloven net zoals wij deze mega-lekkere homemade sangria’s voor €2,50. De kopjes koffie waren natuurlijk ook niet van de lucht omdat ze vaak maar €0,60 waren. Een bedrag wat je soms al bij een toilet moet betalen betalen bij ons!

bestrating
9. Prachtige bestrating
Op elk plein de meest gave en diverse patronen te vinden. Ik heb mijn ogen uit gekeken. Alles is betegeld met piepkleine steentjes (spekglad by the way) maar prachtig. Het moet een bizar werk zijn geweest om die straten te leggen, die pleinen met organische patronen leken me ook geen makkelijk klusje maar het is een waar lust voor het oog. Dus kijk niet enkel omhoog en naar de gebouwen maar ook eens naar beneden.

fastfood
10. Fastfood Lisbon style
Omdat het soms gewoon zo uitkwam en het belachelijk goedkoop was probeerde we hier en daar wat Portugese fastfoodketens uit. Ook daar merk je de voorkeuren van de Portugezen voor eerlijk en simpel eten. Zo was er de Burger Ranch met de lekkerste fastfood frietjes een burger met veel verse groenten en een flinke beker icetea voor €3,95. In het Colombo winkelcentrum kwamen we Pans & Company tegen, een plaats waar ze broodjes met flinterdun gesneden biefstuk verkopen, bifana genoemd. Een broodje met lekker vlees, geen sausjes, geen extra’s gewoon wat het is. Super. Lekker! Ook hier een lekker drankje en frietje erbij en je bent klaar voor €3,90.

Dat waren ze, mijn 10 favorieten. Pfff, ik verlang terug naar de vakantie! Af en toe aan de slag gaan met foto’s houd het vakantiegevoel altijd nog wel even in leven. Dus daar ga ik me nog even mee bezighouden *hint* *hint*

Hebben jullie nog leuke reistips of must-sees voor Lissabon?

Xx Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *